Blogg

Lands öppen trädgård

2011-07-13 08:55 | 0 kommentarer

Hej och god fortsättning på den underbara sommaren. Jag vill påminna er alla och bjuda in till LANDS ÖPPEN TRÄDGÅRD söndag den 17 juli kl. 12:00-18:00 här i Nymyran. Ni får vandra omkring i trädgården som ni vill och bara njuta utan krav. Inträdet är fritt! Växter. kaffe och hamburgare kommer att finnas till försäljning.

Hoppas vi ses.

18 juli 


Snart midsommar

2011-06-17 22:49 | 0 kommentarer

Pioner

En trevlig och bra sommar önskar jag er alla. Det var ett tag sedan jag skrev i min blogg. Jag har planerat och planterat, vattnat och jobbat riktigt hårt med trädgårdar. Snart är det midsommar och rhododendronen och syrenerna håller på att ha blommat ut men andra nya blommor kommer. Det är härligt med sommar Jag älskar den.


Dagen efter trädgårdsmässan i Umeå

2011-05-02 10:07 | 0 kommentarer

Hej alla trädgårdsvänner som jag träffade i fre- lördags i Umeå. Det var kul och inspirerande för mig att prata växter med er alla som besökte min monter. Tack ska ni ha!!

I dag har vädret vänt och det känns allt annat än skönt. 5 grader varmt visar termometern och det blåser nordanvind. Jag tror, jag håller mig i växthusets sköna värme i dag. Ha det gott!


Pionfestival

2011-04-20 05:35 | 0 kommentarer

Hemma igen efter en fantastisk resa i Kina. Har gjort besök i de gamla trädgårdarna i Suzhou och Luoyang. Tillbringat några timmar i Shanghai Botanical Garden.  Där hade jag ha kunnat gå i flera dagar. En fantastisk fin trädgård och den största i Kina. Tusentals pinoer i blom och höga, stora bambuskogar att vandra i. Åkt båt efter floden i Tongli och sett hur kineserna fraktar kol i sina gamla, stora båtar. Besökt pionodlare och Peony Planting Institute, ett pionsymposium med 1000-tals kinesiska studenter. Det  vackraste av allt var pionutställningen i Wang Cheng Park. Helt makalöst vilket frosseri med pioner i blom.

          Från the Bund

          Pionsymposium

Pioner i mängder          Kinesiska muren


Kina

2011-04-07 08:45 | 0 kommentarer

April och våren och sommaren närmar sig med alla förväntningar och glädjestunder i naturen. Men först tar jag ledigt och lämnar allt ansvar och jobb här hemma till mina kära och åker till Kina på pionfestival. Om några timmar är jag på Arlanda och imorgon landar jag i Beijing. Ha det så gott.


Härligt - Skellefteå

2011-04-01 07:47 | 0 kommentarer

April och ny månad. Jag har startat upp växthuset och fyllt det med nya spännande perenner. Ett stort antal härliga pioner har börjat titta upp med sina röda skott. O vad det känns kul att gå mot en ny växtsäsong och lämna vintern bakom sig. Förresten ni vet väl att Skellefteå AIK är i slutspelet!!


Vår i sikte!

2011-03-07 18:48 | 0 kommentarer

Hej alla vårälskare!

Mars månad, solen skiner och fåglarna har blivit lite mer högljuda. Jag har börjat förberda i växthuset för snart är det dags att värma upp det. Jag hoppas bara att den blida väderleken fortsätter. Jag står inför vårens förväntningar med alla frösådder, omskolningar och inkrukningar. Det känns bra efter en lång, mörk och kall vinter. 

smultrongran


Kalla dagar och nätter och uppdaterad växtlista.

2011-02-22 14:13 | 0 kommentarer

Nu tror jag att vi har passerat de kallaste veckorna för den här vintern. Alltså hoppas jag det. Mars månad kan också ställa till det för oss som älskar sommarvärmen. Knappt 4 veckor till vårdagsjämning. Jo, jag har bestämt mig för att övervintra. Jag har uppdaterat min växtlista. Var så god och kolla in den. Titta särskilt på buskar, träd och barrväxter längst ner på listan. En massa nyheter för oss som älskar det bästa av det goda. Ha en skön stund!

Picea omorica Syringa vulgaris Beauty of Moscow                                               Picea omorica                                            Syringa vulgaris Beauty of Moscow


Alla hjärtans Dag

2011-02-14 14:39 | 0 kommentarer

Alla hjärtans Dag och på förmiddagen visade utetermometern på -30,2 grader. Jag kan inte påstå att jag tycker det är skönt men det är bara att gilla läget. Vi hade tänkt skicka en leverans på 14 ton potatis med lastbil till Umeå men vi avstod. Vi var rädda att potatisen skulle frysa. Jag tillbringar dagen inomhus i stället. Jag har målat taket i vardagsrummet och det var ju bra att få det gjort.

Alla trädgårdsvänner: Ha en god fortsättning på den här speciella dagen och försök att övervintra väl. 

William


Hemma tack och lov!

2011-02-03 19:49 | 0 kommentarer

I förgår kom våra grannar hem med sina barn från Hurgada, Egypten. Vi är alla glada. Bra och tack och lov!


En fin januaridag i dag...

2011-01-29 18:15 | 0 kommentarer

Idag har det varit en sån där januariedag som jag vill ha. Termometern har visat några grader på plussidan och solen har varit synlig. Våra hustak har befriats från sina snötyngder. Så även mitt växthus. Bra tycker jag. Jag har varit ute nästan hela dagen eftersom vädret var så fint. Jag har ett eget skidspår som jag gillar. Lagomt långt och utan branter och uppförsbackar. Jag körde ovallat idag. Jag brukar bestämma mig när jag står på startlinjen hur många varv jag ska köra. Idag bestämde jag mig för att åka 3 varv. Det blev 5 eftersom det var så härligt. Jag hade all tid och inga krav och måsten i ryggsäcken. Föresten är jag aldrig ensam i spåret. Min vän Mon Ami följer alltid med. Ha en trevlig helg!

2010 217

Mon Ami


Nu är vårens gadiner uppe!

2011-01-21 17:50 | 0 kommentarer

Hej alla vintermänniskor

Ja nu har nog många av oss läst och beställt frö och växtkataloger. Ja, till och med sått en del frö. Alla förväntningar finns framför oss. Vinterdagarna är visserligen fortfarande kalla men fantastiskt vackra. Skogen är vitmålat av snön och rimfrosten på björkarna gnistrande vita. Bara att njuta. Idag tog jag ner julgardinerna och hängde faktiskt upp vårens gardiner. Jag tror och hoppas på våren.....om någon månad. Till dess åker jag skidor och plumsar i snön.

2010 219

2010 221


Ny växtlista 2011

2011-01-12 11:33 | 2 kommentarer

Hej alla trädgårdsvänner!

Ett nytt odlingsår med alla förväntningar har börjat. Fina dagar med mycket snö och vi går snabbt mot ljusare tider. Jag har länkat in min aktuella växtlista på startsidan. Välkommen att längta till sommaren.


God fortsättning på ett bra år 2011!!!

2011-01-03 17:21 | 0 kommentarer

Ett nådens år 2011 har redan börjat och jag önskar er alla ett bra och lyckosamt odlingsår. Vintern håller fortfarande greppet om oss och det ska den nog göra några månader till. I morgon har vi solförmörkelse och med all mystik kring den. Upplev den!

snö  Vinter - javisst!   snösnö


God Jul!

2010-12-24 08:24 | 1 kommentarer

Hej och God Jul önskar jag er alla. Var rädda om varandra och njut av fridfullheten som finns kring julen.


Vintersolståndet

2010-12-21 08:24 | 0 kommentarer

Trädgård Nymyran

Julveckan har börjat. Å det verkar som det finns hur mycket snö som helst. Följde min man ut för att hugga en julgran igår. Det var inte lätt att plumsa i 1 m snödjup. Min Lennart brukar inte ge upp förän han hittar den vackraste granen i skogen.  Jag såg många som skulle duga för mig men Lennart skadade bara på huvudet. -Jodå vi kom hem innan mörket hann ifatt oss med en riktigt fin grön gran. Så nu är det fixat. Ni vet väl om att nu vänder det och vi går mot ljusare tider. P.S Skotta av växthustaken! D.S


Härliga adventstid

2010-12-05 18:21 | 0 kommentarer

Här i Nymyran ligger snön som ett tjockt duntäcke över trädgården. Skönt för växter som ligger inbäddade under. Även träden i skogen är vitmålade av snö. Det är så underbart vackert så det är bara å njuta. J dag har jag plumsat i snön i min upplevelseskog och sett att rådjuren har beskurit och nästintill ätit upp min japanska idegranshäck, Taxus meadia ´Hicksii´Det är som det är med den saken men jag gillar det inte. Fy skäms rådjur!!! December och julefrid jag älskar den här månaden.


Första snön

2010-10-15 12:43 | 0 kommentarer

Ja, igår kom den första snön, 5-7 cm och nu finns det ingen återvändo. Det är bara att förbereda sig för den kommande vintern. Glöm inte att sätta gnagskydd runt trädstammarna i era trädgårdar, det kan hjälpa mot gnagskador under snön.


1 oktober

2010-10-01 19:22 | 0 kommentarer

1 oktober och ett av mina barnbarn fyller 5 år idag. Vilken lycka. Han säger att han är nästan störst av alla dagisbarn.... å det är stort ska ni veta. Sen har min dotter Stina kommit hem idag från en 5 veckors äventyrsresa i Indonesien och det är jag glad för. Allt har gått fint och hon har med sig mycket av upplevelse i ryggsäcken hem. Skörden av korn och potatisen är under tak och det känns härligt. Ha en bra helg ni också.


Potatisupptagning

2010-09-13 20:35 | 0 kommentarer

Härliga september och skördetid. Skördetröskan tröskar av kornfält efter kornfält och när morgondaggen ännu är kvar kör vi potatisupptagaren. Visst är det kul när allt går bra och vädret är fint och soligt. Väderprofeterna spår regn senare i veckan och jag hoppas innerligen att de har fel. Vi behöver flera fina dagar för att få in skörden.