Välkommen

 

Trädgård Nymyran har en plantskola med trädgårdsväxter av hög kvalité. Vi säljer perenner, löv/barr växter samt fruktträd. Livskraftiga växter för snabb och säker etablering anpassade för vårt nordliga klimat är det vi satsar på. 

sommar2015 046

Hej trädgårdsvänner!

Nu är det dags att börja planera för sommarens trädgårdsutflykter 2019. Trädgård Nymyran välkomnar grupper och är öppen för alla trädgårdsintresserade besökare, både nya och gamla. Är det första besöket väntar en trädgård på landet med uppvuxen inspirationsträdgård. Var det ett tag sedan ni besökte Trädgård Nymyran kanske det är dags för en ny visit. Det händer saker hela tiden. I plantskolan finns förstås också nyheter varje år med försäljning av barrväxter, löv/frukt träd, prydnads/bär buskar samt perenner. Tåliga växter av bra kvalité anpassade för vår zonkarta är det vi satsar på. 

Ring eller skicka ett mail så kommer vi överens om lämplig dag för ert besök!

 

 

Årets perenn 2019

 Purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´  

  Purpurmejram

Purpurmejram Foto: Marie Andersson

 Årets perenn 2019 

Purpurmejram ´Herrenhausen´ är väldoftande, vacker under lång tid och de pollinerande insekternas favorit. Den bildar fluffiga, blommande kuddar i mjuka, violetta nyanser och är lika fin i rabatt som i kruka och som marktäckare. För sin skönhet, mångsidighet och sin generositet mot våra flygande vänner har Perennagruppen utsett purpurmejram, Origanum (Laevigatum-Gruppen) ´Herrenhausen´ till Årets Perenn 2019. 

 

 GRÖNT KULTURARV

Alla växter som lanseras under varumärket Grönt kulturarv® har funnits i odling i Sverige sedan före 1940. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper. 

SLU förvaltar varumärket Grönt kulturarv®. Varumärket ska användas för att öka kunskapen om betydelsen av genetiska resurser och att det är viktigt att använda och ta väl hand om dem. 

I våra växtlistor finns för närvarande följande växter som fått varumärket Grönt kulturarv.

Dianthus plumaris 'Marieberg' Fjädernejlika med en behaglig, kryddig doft. Doften ger sig till känna särskilt om kvällarna. Vita blommor med fransiga kronblad och ett mörkt rosalila öga i mitten. Blommorna blir upp till 3,5 cm i diameter. Bladverket är dekorativt med smala, grå blad. Höjd 25 cm

Leucanthemum superbum 'Bröllopsgåvan' Jätteprästkrage med lång blomningstid och upp till 10 cm stora blommor. Höjd 100 cm.

Hylotelephium spectabile 'Granlunda' Kinesisk kärleksört med ljust rosalila blommor. Blomställningarna är stora, flata och blir omkring 15 cm i diameter. Blågrönt bladverk. Höjd 40-50 cm

Nepeta  racemosa ´Linghem´ Bergnepeta med grågrönt, doftande bladverk. Blålila blommor på bågformigt uppåtpekande blomstjälkar. Trevlig kant- och rabattväxt. Höjd 30-35 cm

Phlox paniculata 'Alma Jansson' Höstflox med mörkgrönt bladverk och ljust lila blommor med vitt öga. Sorten är småblommig och blommorna blir runt 2,5 cm i diameter. Blommorna har en svag, god doft. Sorten har visat sig frisk och sprider sig gärna med utlöpare utan att ha ett aggressivt växtsätt. Höjd 100 cm.

Phlox paniculata 'Ingeborg från Nybro'  En höstflox med små, vita blommor med lila öga. Blommorna har en svag, god doft. Bladen är mörkt gröna och täckta av fint hår på både ovan- och undersidorna. Höjd 90 cm.

Phlox paniculata 'Morfar Albert'  Höstflox med friskt grönt bladverk och små, nästan cirkelrunda blommor. Blommorna är rosa med ett mörkare rosa öga och cirka 2 cm i diameter. Svag, god doft. Höjd 90 cm.

Rosa 'Skedarosen' (Gallica-Gruppen) rotäkta, stark doft, mörkviolett, 100-150 cm. Från Östergötland i början av 1900-talet.

Rosa 'Valdermarsvik (Spinosissima-Gruppen) rotäkta, stark doft, vit, regntålig, 150-200 cm. Från Östergötland 1910-talet,

Valdemarsvik. Foto Lars-Åke Gustavsson. Bildspel..jpg

 

Fotoalbum

Monarda didyma Lythrum salicaria Lilium orientale ´Acapulco´Ligularia dentata
Lewisia Longipetala ´Little Plum´Lilium orientale ´Mona-Lisa´Chleone obliquaJuli-oktober 2007 073
Zigadenus elegansJuli-oktober 2007 048Juli-oktober 2007 046Juli-oktober 2007 036
Eremurus isabell. ´Cleopatra´Iris sibiricaInula magnificaHypericum perforatum
HumlestörHosta sioboldiana Frances WilliamHosta PatriotHosta Krossa Regal
Hosta ´Minuteman´ 60 cmHemerocallis Stella o DorGeraniumfackelblomster
Echinacea purpurea MagnusEchinops ritroDodecatheon meadiaDelp Magic Fountain
Delphinium ´Magic Fountain vitCleone obliqaCimicifuga racemosaLigularia
PärleternellPrimula flourindaeAstilboides tabularisAstilbe ch. ´Visions in Red´
Astilbe ´Deutschland´As. lilja ´Bright Pixie´As. Lilja ´New Wave´As. lilja Ívory Pixie´
As. lilja ´America´AlliumActaea simplexPlox
Ligularia Britt-Mari CrawfordPhlox paniculata ´Red Riding Hood´GullrisEryngium alpinum
Actaea pachypoda Álbum´