Välkommen

 

Trädgård Nymyran har en plantskola med trädgårdsväxter av hög kvalité. Vi säljer perenner, löv/barr växter samt fruktträd. Livskraftiga växter för snabb och säker etablering anpassade för vårt nordliga klimat är det vi satsar på. 

Vi har öppet hela sommaren. Men ibland smiter vi i väg på planteringsuppdrag eller bad på Långnäset. Du är alltid välkommen att höra av dig via tel el. mail för att vara säker på att vi är hemma. Du kan komma på besök för att handla eller bara inspireras och njuta av upplevelsen. 

 Välkomna !

Hej trädgårdsvänner!

Nu är det dags att börja planera för 2018 års trädgårdsutflykter. Trädgård Nymyran välkomnar grupper och är öppen för alla trädgårdsintresserade besökare, både nya och gamla. Är det första besöket väntar en trädgård på landet med uppvuxen inspirationsträdgård. Var det ett tag sedan ni besökte Trädgård Nymyran kanske det är dags för en ny visit. Det händer saker hela tiden. I plantskolan finns förstås också nyheter varje år med försäljning av barrväxter, löv/frukt träd, prydnads/bär buskar samt perenner. Tåliga växter av bra kvalité anpassade för vår zonkarta är det vi satsar på.

Ring, så kommer vi överens om lämplig dag för ert besök!

070 325 98 32

Trädgårdsmästare: Eva Johansson

Årets perenn 2018  Höstsilverax, Actaea simplex 

Blomningstid september-oktober • Bladhöjd 60-80 cm, blomhöjd 120-200 cm, beroende på sort. Alla mörkbladiga sorter har mörkt purpurbrunt bladverk om än i skiftande nyanser. Höga men stadiga stjälkar skjuter upp från det kraftfulla och täta bladverket, i topparna utvecklas blomax med pärlformade blomknoppar. Skira doftande blommor i vitt eller rosa. • Trivs i såväl sol som skugga men bladfärgen blir vackrast och mest intensiv i sol. • God tillgång på fukt och näring är nödvändigt för plantans utveckling.

GRÖNT KULTURARV

Alla perennsorter som lanseras under varumärket Grönt kulturarv® har funnits i odling i Sverige sedan före 1940. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper.

Sorterna har spårats upp, inventerats och samlats in inom Perennuppropet. Uppropet var en landsomfattande inventering av äldre prydnadsperenner och pågick mellan 2003 och 2010. Bakom uppropet stod Programmet för odlad mångfald, POM. Perennsorterna som säljs under varumärket Grönt kulturarv® är utvalda att bevaras i den nationella genbanken för vegetativt förökade växter.  

I vår växtlista-Perenner finns för närvarande följande växter som fått varumärket Grönt kulturarv.

Dianthus plumaris 'Marieberg' Fjädernejlika med en behaglig, kryddig doft. Doften ger sig till känna särskilt om kvällarna. Vita blommor med fransiga kronblad och ett mörkt rosalila öga i mitten. Blommorna blir upp till 3,5 cm i diameter. Bladverket är dekorativt med smala, grå blad. Höjd 25 cm

Leucanthemum superbum 'Bröllopsgåvan' Jätteprästkrage med lång blomningstid och upp till 10 cm stora blommor. Höjd 100 cm.

Hylotelephium spectabile 'Granlunda' Kinesisk kärleksört med ljust rosalila blommor. Blomställningarna är stora, flata och blir omkring 15 cm i diameter. Blågrönt bladverk. Höjd 40-50 cm

Nepeta  racemosa ´Linghem´ Bergnepeta med grågrönt, doftande bladverk. Blålila blommor på bågformigt uppåtpekande blomstjälkar. Trevlig kant- och rabattväxt. Höjd 30-35 cm

Phlox paniculata 'Alma Jansson' Höstflox med mörkgrönt bladverk och ljust lila blommor med vitt öga. Sorten är småblommig och blommorna blir runt 2,5 cm i diameter. Blommorna har en svag, god doft. Sorten har visat sig frisk och sprider sig gärna med utlöpare utan att ha ett aggressivt växtsätt. Höjd 100 cm.

Phlox paniculata 'Ingeborg från Nybro'  En höstflox med små, vita blommor med lila öga. Blommorna har en svag, god doft. Bladen är mörkt gröna och täckta av fint hår på både ovan- och undersidorna. Höjd 90 cm.

Phlox paniculata 'Morfar Albert'  Höstflox med friskt grönt bladverk och små, nästan cirkelrunda blommor. Blommorna är rosa med ett mörkare rosa öga och cirka 2 cm i diameter. Svag, god doft. Höjd 90 cm

Fotoalbum

Monarda didyma Lythrum salicaria Lilium orientale ´Acapulco´Ligularia dentata
Lewisia Longipetala ´Little Plum´Lilium orientale ´Mona-Lisa´Chleone obliquaJuli-oktober 2007 073
Zigadenus elegansJuli-oktober 2007 048Juli-oktober 2007 046Juli-oktober 2007 036
Eremurus isabell. ´Cleopatra´Iris sibiricaInula magnificaHypericum perforatum
HumlestörHosta sioboldiana Frances WilliamHosta PatriotHosta Krossa Regal
Hosta ´Minuteman´ 60 cmHemerocallis Stella o DorGeraniumfackelblomster
Echinacea purpurea MagnusEchinops ritroDodecatheon meadiaDelp Magic Fountain
Delphinium ´Magic Fountain vitCleone obliqaCimicifuga racemosaLigularia
PärleternellPrimula flourindaeAstilboides tabularisAstilbe ch. ´Visions in Red´
Astilbe ´Deutschland´As. lilja ´Bright Pixie´As. Lilja ´New Wave´As. lilja Ívory Pixie´
As. lilja ´America´AlliumActaea simplexPlox
Ligularia Britt-Mari CrawfordPhlox paniculata ´Red Riding Hood´GullrisEryngium alpinum
Actaea pachypoda Álbum´