Välkommen

 

Trädgård Nymyran har en plantskola med trädgårdsväxter av hög kvalité. Vi säljer barrväxter, löv- och fruktträd, prydnads- och bärbuskar samt perenner. Livskraftiga växter för snabb och säker etablering anpassade för vårt nordliga klimat är det vi satsar på. 

sommar2015 046

Hej trädgårdsvänner!

Trädgård Nymyran välkomnar grupper och är öppen för alla trädgårdsintresserade besökare, både nya och gamla. Är det första besöket väntar en trädgård på landet med uppvuxen inspirationsträdgård. Var det ett tag sedan ni besökte Trädgård Nymyran kanske det är dags för en ny visit. Det händer saker hela tiden. I plantskolan finns förstås också nyheter varje år med försäljning av barrväxter, löv- och fruktträd, prydnads- och bärbuskar samt perenner. Tåliga växter av bra kvalité anpassade för vår zonkarta är det vi satsar på. 

Ring eller skicka ett mail så kommer vi överens om lämplig dag för ert besök!

 

Vill du skapa en hållbar, vacker och lättarbetad blomsterrabatt?

Plantera pioner, de har allt du kan önska av en trädgårdsväxt. Det finns pioner som blommar på olika tider under sommaren med många olika fantastiska färger och former. Utöver det får du njuta av det vackra bladverket och den goda doft som blommorna bjuder på. Pioner är lättskötta, mycket härdiga och långlivade.

Pioner är perfekta blommor för såväl nybörjare som för mer erfarna trädgårdsarbetare. En pion som är rätt placerad kan stå på samma plats i mer än 50 år och fortfarande blomma. Hållbart, eller hur?

I år har vi satsat särskilt mycket på många olika sorters pioner. Se underrubriken "Växtlista perenner" och skrolla ner till Paeonia så hittar du vårt sortiment av årets pioner. Har du frågor eller funderingar om trädgårdsväxter, tveka inte att höra av dig.

 Paeonia Svarte Petter pion

 

                                                    GRÖNT KULTURARV

Alla växter som lanseras under varumärket Grönt kulturarv® har funnits i odling i Sverige sedan före 1940. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper. 

SLU förvaltar varumärket Grönt kulturarv®. Varumärket ska användas för att öka kunskapen om betydelsen av genetiska resurser och att det är viktigt att använda och ta väl hand om dem. 

I våra växtlistor finns för närvarande följande växter som fått varumärket Grönt kulturarv.

Anemone tomentosa 'Föräldrahemmet' Silvrig höstanemon som har odlats i Uppland under många år, men går att spåra till Småland sedan 1930-talet. Sorten 'Föräldrahemmet' är en tålig, vacker höstanemon som är härdigare än många andra höstanemonhybrider. Den blir 120-130 cm hög och blommar från augusti med ljust rosalila blommor i luftiga klasar.

Dianthus plumaris 'Marieberg' En fjädernejlika som har en behaglig, kryddig doft. Doften ger sig till känna särskilt om kvällarna. Sorten har vita blommor med fransiga kronblad och ett mörkt rosalila öga i mitten. Blommorna blir upp till 3,5 cm i diameter. Bladverket är dekorativt med smala, gråa blad. Höjd 25 cm.

Erigeron glaucus 'Fru Frida Lindström' En tålig strandbinka som odlats i Östersund sedan 1939. Sorten har 5 cm breda, ljuslila strålblommor med gul mitt och blir 40-45 cm hög. En marktäckare som sprider sig fort.

Heuchera sanguinea 'Smedberget' En blodalunrot som kommer från Lycksele i Lappland och är den nordligaste sort som hittills lanserats som Grönt kulturarv. Sorten har fått sitt namn efter stadsdelen Smedsberget där sorten odlats sedan 1930-talet.  Den blommar i juni med mörkt rosa blommor på rödlila stjälkar som blir ca 60 cm höga. De mörkgröna bladrosetterna blir 20 cm höga.

Hylotelephium spectabile 'Granlunda' Den kinesiska kärleksörten är insamlad på Söderslätt i Skåne och har ljust rosalila blommor. Blomställningarna är stora, flata och blir omkring 15 cm i diameter. Blågrönt bladverk. Höjd 40-50 cm.

Leucanthemum superbum 'Bröllopsgåvan' Jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ har hittats i Klagstorp i Skåne, men går att spåra till Slimminge någon mil bort. Jätteprästkragen har en lång blomningstid och upp till 10 cm stora blommor. Höjd 100 cm.

Nepeta racemosa 'Linghem' Bergnepetan är insamlad från Tyresö, Södermanland. Växten har grågrönt, doftande bladverk och blålila blommor på bågformigt uppåtpekande blomstjälkar. Trevlig kant- och rabattväxt. Höjd 30-35 cm

Phlox paniculata 'Alma Jansson' Höstfloxen kommer från ett småjordbruk i Roslagen i Uppland. Växten har mörkgrönt bladverk och ljust lila blommor med vitt öga. Sorten är småblommig och blommorna blir 2,5 cm i diameter. Blommorna har en svag, god doft. Sorten har visat sig frisk och sprider sig gärna med utlöpare utan att ha ett aggressivt växtsätt. Höjd 100 cm.

Phlox paniculata 'Ingeborg från Nybro' En höstflox som från början kommer från ett skogstorp utanför Orrefors. Sorten har små, vita blommor med lila öga. Blommorna har en svag, god doft. Bladen är mörkt gröna och täckta av fint hår på både ovan- och undersidorna. Höjd 90 cm.

Phlox paniculata 'Morfar Albert' Härstammar från en trädgård i Bromma och har varit i samma familjs ägo i nästan hundra år. Höstfloxen har ett friskt grönt bladverk och små, nästan cirkelrunda blommor. Blommorna är rosa med lite mörkare mitt och cirka 2 cm i diameter. Svag, god doft. Höjd 90 cm.

Rosa 'Lövhult' (Foecundissima) Sorten kommer från Lövhult i Småland där den odlats sedan åtminstone 1930-talet. Rosens blommor är 4-5 cm i diameter och har en medelstark doft. Höjd 70-100 cm. Den är frisk, anspråkslös, lättodlad och härdig i zon 6-7. 

Rosa 'Skeda' En buskros som odlads i Skeda, Östergötland sedan i början av 1900-talet. Sorten har en mörkviolett nyans och ger många doftande blommor som är 4-7 cm i diameter. 

Rosa 'Valdermarsvik (Spinosissima-Gruppen) En vit pimpinellros som vuxit i Valdemarsvik, Östergötland sedan åtminstone 1930-talet. Sorten har en stark doft och är regntålig. Höjd 150-200 cm. 

Valdemarsvik. Foto Lars-Åke Gustavsson. Bildspel..jpg

 

 

Fotoalbum

Monarda didyma Lythrum salicaria Lilium orientale ´Acapulco´Ligularia dentata
Lewisia Longipetala ´Little Plum´Lilium orientale ´Mona-Lisa´Chleone obliquaJuli-oktober 2007 073
Zigadenus elegansJuli-oktober 2007 048Juli-oktober 2007 046Juli-oktober 2007 036
Eremurus isabell. ´Cleopatra´Iris sibiricaInula magnificaHypericum perforatum
HumlestörHosta sioboldiana Frances WilliamHosta PatriotHosta Krossa Regal
Hosta ´Minuteman´ 60 cmHemerocallis Stella o DorGeraniumfackelblomster
Echinacea purpurea MagnusEchinops ritroDodecatheon meadiaDelp Magic Fountain
Delphinium ´Magic Fountain vitCleone obliqaCimicifuga racemosaLigularia
PärleternellPrimula flourindaeAstilboides tabularisAstilbe ch. ´Visions in Red´
Astilbe ´Deutschland´As. lilja ´Bright Pixie´As. Lilja ´New Wave´As. lilja Ívory Pixie´
As. lilja ´America´AlliumActaea simplexPlox
Ligularia Britt-Mari CrawfordPhlox paniculata ´Red Riding Hood´GullrisEryngium alpinum
Actaea pachypoda Álbum´