Välkommen

 

Trädgård Nymyran har en plantskola med trädgårdsväxter av hög kvalité. Vi säljer perenner, löv- och fruktträd, prydnads- och bärbuskar samt några barrväxter. Livskraftiga växter för snabb och säker etablering anpassade för vårt nordliga klimat är det vi satsar på.

IMG_20190811_112327

Hej trädgårdsvänner!

Trädgård Nymyran välkomnar grupper och är öppen för alla trädgårdsintresserade besökare, både nya och gamla. Är det första besöket väntar en trädgård på landet med uppvuxen inspirationsträdgård. Var det ett tag sedan ni besökte Trädgård Nymyran kanske det är dags för en ny visit. Det händer saker hela tiden. I plantskolan finns också nyheter varje år med försäljning av barrväxter, löv- och fruktträd, prydnads- och bärbuskar samt perenner. Tåliga växter av bra kvalité anpassade för vår zonkarta är det vi satsar på. 

Under coronatiden håller vi avstånd till varandra. I trädgården är vi utomhus och här finns gott om plats så vi behöver inte trängas.

Är ni en grupp ring eller skicka ett mail så kommer vi överens om lämplig dag för ert besök!

 

Vill du skapa en hållbar, vacker och lättarbetad blomsterrabatt?

Plantera pioner, de har allt du kan önska av en trädgårdsväxt. Det finns pioner som blommar på olika tider under sommaren med många olika fantastiska färger och former. Utöver det får du njuta av det vackra bladverket och den goda doft som blommorna bjuder på. Pioner är lättskötta, mycket härdiga och långlivade.

Pioner är perfekta blommor för såväl nybörjare som för mer erfarna trädgårdsarbetare. En pion som är rätt placerad kan stå på samma plats i mer än 50 år och fortfarande blomma. Hållbart, eller hur?

Även i år har vi satsat särskilt mycket på många olika sorters pioner. Se underrubriken "Växtlista perenner" och skrolla ner till Paeonia så hittar du vårt sortiment av årets pioner. Har du frågor eller funderingar om trädgårdsväxter, tveka inte att höra av dig.

 Paeonia Svarte Petter pion

Årets perenn 2021 utses av svenska perennodlare i Perennagruppen, en del av LRF Trädgård. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om särskilt värdefulla trädgårdsväxter. Årets perenn Allium 'Millenium' blir ca 30 cm hög och är alltid frisk, härdig, vacker och lättodlad. Blommar i juli till september och älskas av fjärial, humlor och bin. Trivs bäst i sol till halvskugga. 

Mer info: www.perennagruppen.com

  

   GRÖNT KULTURARV

Alla växter som lanseras under varumärket Grönt kulturarv® har funnits i odling i Sverige sedan före 1940. Gemensamt för sorterna är att de har lång odlingstradition, intressant kulturhistoria och bra odlingsegenskaper. 

SLU förvaltar varumärket Grönt kulturarv®. Varumärket ska användas för att öka kunskapen om betydelsen av genetiska resurser och att det är viktigt att använda och ta väl hand om dem. 

I våra växtlistor finns för närvarande följande växter som fått varumärket Grönt kulturarv.

Dianthus plumaris 'Marieberg' En fjädernejlika som har en behaglig, kryddig doft. Doften ger sig till känna särskilt om kvällarna. Sorten har vita blommor med fransiga kronblad och ett mörkt rosalila öga i mitten. Blommorna blir upp till 3,5 cm i diameter. Bladverket är dekorativt med smala gråa blad. Höjd 25 cm.

Heuchera sanguinea 'Smedsberget' Blodalunrot med täta, mörkt gröna 20 cm höga bladrosetter. Små klocklika mörkrosa blommor samlade i luftiga blomställningar som höjer sig 60 cm över bladverket.

Hylotelephium 'Granlunda' Kinesisk kärleksört med ljust rosavioletta blommor. Blomställningarna är stora, flata och blir omkring 15 cm i diameter. Blågrönt bladverk. Höjd 40-50 cm.

Leucanthemum superbum 'Bröllopsgåvan' Jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ växer i Klagstorp i Skåne, men går att spåra till Slimminge någon mil bort. Växten har lång blomningstid och upp till 10 cm stora blommor med en svag god doft. Sorten har visat sig frisk och sprider sig gärna med utlöpare utan att ha ett aggressivt växtsätt. Höjd 100 cm.

Phlox paniculata 'Ingeborg från Nybro' En höstflox som från början kommer från ett skogstorp utanför Orrefors. Sorten har små vita blommor med lila öga en svag god doft. Bladen är mörkt gröna och täckta av fint hår på både ovan- och undersidorna. Höjd 90 cm.

Viola williamsii 'Ullas Favorit' Bukettviolen som fått sortnamnet 'Ullas Favorit' går att spåra till Småland och tidigt 1940-tal. Blomfärgen är ljust lila som skiftar mot vitt och väldoftande. Höjd 20-25 cm.

Rosa 'Lövhult' (Foecundissima) Sorten kommer från Lövhult i Småland där den odlats sedan åtminstone 1930-talet. Rosens blommor är 4-5 cm i diameter och har en medelstark doft. Höjd 70-100 cm. Den är frisk, anspråkslös, lättodlad och härdig i zon 6-7. 

Rosa 'Valdermarsvik (Spinosissima-Gruppen) En vit pimpinellros som vuxit i Valdemarsvik, Östergötland sedan åtminstone 1930-talet. Sorten har en stark doft och är regntålig. Höjd 150-200 cm. 

Valdemarsvik. Foto Lars-Åke Gustavsson. Bildspel..jpg

 

 

Fotoalbum

Monarda didyma Lythrum salicaria Lilium orientale ´Acapulco´Ligularia dentata
Lewisia Longipetala ´Little Plum´Lilium orientale ´Mona-Lisa´Chleone obliquaJuli-oktober 2007 073
Zigadenus elegansJuli-oktober 2007 048Juli-oktober 2007 046Juli-oktober 2007 036
Eremurus isabell. ´Cleopatra´Iris sibiricaInula magnificaHypericum perforatum
HumlestörHosta sioboldiana Frances WilliamHosta PatriotHosta Krossa Regal
Hosta ´Minuteman´ 60 cmHemerocallis Stella o DorGeraniumfackelblomster
Echinacea purpurea MagnusEchinops ritroDodecatheon meadiaDelp Magic Fountain
Delphinium ´Magic Fountain vitCleone obliqaCimicifuga racemosaLigularia
PärleternellPrimula flourindaeAstilboides tabularisAstilbe ch. ´Visions in Red´
Astilbe ´Deutschland´As. lilja ´Bright Pixie´As. Lilja ´New Wave´As. lilja Ívory Pixie´
As. lilja ´America´AlliumActaea simplexPlox
Ligularia Britt-Mari CrawfordPhlox paniculata ´Red Riding Hood´GullrisEryngium alpinum
Actaea pachypoda Álbum´ 

 

Besökare idag: 14
Denna månad: 2681
Totalt: 524466

Fotoalbum

Njutningstid
Trädgårdsmästaren i arbete
P. lact. 'Scarlett O Hara'
Paeonia
Paeonia lactiflora ´Santa Fe´
Paeonia lac. 'Barrington Belle'
P officinalis 'Rosea'
P Coral Charm'
Trillium grandiflora
Trollius 'Prichard Giant'
krollilja
björkbladsspirea
Gillenia trifoliata
Geranium clarkei ´Kashmir White´
Geranium sanguinea ´Elke´
Fin dag
Entré
Delph. Magic Fountain
Picea abies ssp. abis
Första blicken från ytterdörren
Rönnar i grupp
Ungt barrparti
Astilboides tabularis
Blickfång
Syr. Beauty of Moscow
Sommar 2012
Sommar 2012 086
Sommar 2012 111
Sommar 2012 118
Sommar 2012
80 år mellan barnbarnbarnet och gammelfarmor.
Sommar 2012 080
Höst i Nymyran
januaridag
snötråd
tjuren Storolle
alkottar
frö